Dane a poplatky v roku 2014

19.01.2014 Prievidza

Sadzby miestnych daní v Prievidzi sa oproti roku 2013 nemenili, to znamená, že výška dane z nehnuteľnosti a dane za psa sa nezvýši. Zníženia sa dočkajú obyvatelia v prípade poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Ročný poplatok sa pre obyvateľov mesta Prievidza sa znižuje oproti roku 2013 o 2,38 eura na osobu.

Daňové povinnosti
Fyzické a právnické osoby majú povinnosť podať do 31. januára 2014 priznanie k dani z nehnuteľnosti v prípade, že u nich nastali zmeny skutočností rozhodujúcich pre vyrubenie tejto dane k 1.1.2014 (t.j. nadobudnutie vlastníctva nehnuteľného majetku, zmena účelu využitia stavby alebo bytu, právoplatné stavebné povolenie alebo kolaudačné rozhodnutie, predaj nehnuteľnosti...).

V termíne do 31. januára 2014 si daňovníci môžu uplatniť nárok na oslobodenie od platenia dane z nehnuteľnosti. Oslobodení od platenia dane z nehnuteľnosti na základe žiadosti môžu byť:
• občania nad 70 rokov pri stavbách na bývanie alebo bytoch, ak si ešte tento nárok neuplatnili;
• občania v hmotnej núdzi.

Daň za psa
Nárok na zníženie alebo oslobodenie od dane za psa je potrebné uplatniť v termíne do 31. januára 2014, pokiaľ už je pes evidovaný a je predmetom dane za psa. Oslobodenie od dane sa týka psov, ktorých
• vlastníkom je osamelo žijúca osoba vo veku nad 65 rokov;
• zníženie dane o 50 % sa týka psov, ktorých vlastníkom je osoba s ťažkým zdravotným postihnutím;
• zníženie o 25 % sa vzťahuje na psov pochádzajúcich u Útulku zvierat v Prievidzi.

Forma platenia daní
Dane a poplatok vo výške do 300 eur sa môžu platiť v hotovosti priamo v pokladni MsÚ. Pri platení sú daňovníci povinní mať so sebou rozhodnutie o vyrubení dane alebo poplatku. Obyvatelia môžu dane zaplatiť aj bankovým prevodom na účet mesta podľa údajov uvedených v rozhodnutí. Rozhodnutie o vyrubení dane alebo poplatku bude zasielané obyvateľom poštou v štandardných dátumoch počas roka 2014.
Fyzické osoby využívajú najmä platbu priamo v pokladni MsÚ. Pri tomto spôsobe platby nemusia obyvatelia platiť poplatok, ktorý platia pri platbách prostredníctvom pošty.
Daň z nehnuteľnosti – informácia pre daňovníkov
Výška daní sa pre rok 2014 nemenila. Daňovníci však nesmú pri platení daní zabúdať na dôležité lehoty.

Daňovník je povinný podať mestu v lehote do 31.januára 2014 priznanie k dani z nehnuteľnosti pri prvom vzniku daňovej povinnosti podľa stavu k 1.januáru 2014 (nadobudnutie vlastníctva nehnuteľného majetku, u pozemkov aj dlhodobý prenájom 5 a viac rokov, pokiaľ je nájomca zapísaný v katastri nehnuteľnosti), resp. čiastkové priznanie k dani z nehnuteľnosti, v ktorom sa uvedú len zmeny oproti dovtedy podanému priznaniu. Daňovník je povinný v rovnakej lehote podať priznanie aj pri zániku daňovej povinnosti. Tlačivá na podanie daňových priznaní sú dostupné na oddelení daní a poplatkov na MsÚ na Námestí slobody č. 14 v Prievidzi. Pokiaľ daňovník nepodá daňové priznanie v stanovenej lehote, dopustí sa správneho deliktu, za ktorý je správca dane povinný uložiť pokutu.

Mesto Prievidza ako správca dane z nehnuteľnosti upozorňuje daňovníkov, že pri určení dane zo stavieb je rozhodujúci účel, na aký sa stavba využíva. Pokiaľ je stavba v katastri nehnuteľnosti zapísaná ako rodinný dom ( stavba na bývanie ) ale využíva sa na iný účel, napríklad na podnikanie, je to zmena skutočností rozhodujúca na vyrubenie dane a daňovník je povinný podať priznanie k dani s uvedením účelu využitia stavby. Rovnako pri bytoch je rozhodujúce, či sa byt využíva na bývanie alebo iný účel ako bývanie. Pokiaľ sa byt alebo jeho časť využíva na iný účel ako bývanie, považuje sa tento pre účely zdanenia za nebytový priestor, čo je daňovník povinný uviesť v priznaní k dani. Ak k takejto zmene došlo v priebehu roku 2013, daňovník je povinný podať čiastkové priznanie k dani do 31.1.2014.

Vzhľadom k tomu, že nie všetci daňovníci uviedli v priznaní k dani skutočný účel využitia stavby alebo bytu, bude mesto v rámci vyhľadávacej činnosti overovať z dostupných dokladov správnosť údajov rozhodujúcich pre vyrubenie dane. Je preto v záujme daňovníkov, aby v prípade, že nimi oznámené údaje o účele využitia stavby alebo bytu nezodpovedajú skutočnosti, podali mestu dodatočné priznanie k dani.
Podľa § 9 ods. 2 VZN mesta č. 133/2012 o miestnych daniach (zverejnené na webovej stránke mesta) mesto oslobodí od platenia dane zo stavieb určených na bývanie a od dane z bytov daňovníkov vo veku nad 70 rokov a daňovníkov v hmotnej núdzi, tento nárok sa uplatňuje v daňovom priznaní. Pokiaľ si daňovníci vo veku nad 70 rokov už uplatnili oslobodenie od dane v predchádzajúcich rokoch, oslobodenie im bude poskytnuté automaticky aj v roku 2014 ( bez podania daňového priznania). Daňovníci, ktorí spĺňajú túto vekovú hranicu (najneskôr k 1.1.2014) a ešte nemali poskytnuté oslobodenie, musia si tento nárok uplatniť podaním čiastkového priznania najneskôr do 31. januára 2014. Daňovníci, ktorí si chcú uplatniť oslobodenie z dôvodu hmotnej núdze, predložia mestu v lehote do 31.januára 2014 tiež doklad, že sú občanmi v hmotnej núdzi.

Cestovné sa Prievidžanom nezvýši
Cenník mestskej hromadnej dopravy býva v mestách a krajoch na Slovensku už tradične prehodnocovaný v období nového roka. V Prievidzi sa cenník MHD zvyšovať nebude.

Napríklad v meste Banská Bystrica boli ceny za služby mestskej hromadnej dopravy zvyšované začiatkom roka 2014. Mesto Prievidza so zvyšovaním cien nepočíta. Ako uviedla primátorka mesta Macháčková, „aj vďaka tomu, že sme v minulých rokoch urobili šetriace nepopulárne opatrenia, môžeme v nasledujúcich rokoch držať cenník v stabilných cenách. Zvyšovanie cien v mestskej hromadnej doprave odmietame.“

Mestskú hromadnú dopravy v Prievidzi zabezpečuje spoločnosť SAD Prievidza, a.s. V meste sa pre potreby MHD využíva celkovo 32 autobusov v 17 linkách hromadnej dopravy. Ročne sa v mestskej hromadnej doprave v Prievidzi prepraví viac ako 3 800 000 cestujúcich. Mesto investuje do MHD ročne viac ako 1 milión eur. V polovici roka 2013 bol v autobusoch prievidzskej MHD spustený internet, ktorý môžu cestujúci využívať bezplatne.


Správa cintorínov
Mestská spoločnosť Technické služby mesta Prievidza s.r.o. ( ďalej len TSMPD s.r.o. ) prevzala od 1. januára 2014 správu a prevádzku cintorínov na území mesta Prievidza.

Technické služby poskytujú od uvedeného dátumu v rámci svojej činnosti pohrebné služby vrátane zabezpečovania pohrebných obradov. Mestská spoločnosť v súčasnosti ponúka štandardné pohrebné služby. Okrem toho plánuje spoločnosť zaviesť nové typy obradov a rozšíriť ponuku o doplnenie obradov o účinkujúcich podľa želania obstarávateľov pohrebu a pod.

Prevádzková doba pohrebnej služby je stanovená takto :
Pondelok – Piatok 7.30 – 16.00 h
Sobota 8.00 – 12.00 h
Mimo otváracích hodín je zabezpečená pohrebná pohotovosť, ktorú vykonáva prevádzkovateľ na telefónnom č. 0910 500 990 celoročne nepretržite.

Pochovávanie zosnulých, sa v našom meste vykonáva na 4 miestach, pričom v katastrálnom území Prievidze je 5 cintorínov. Z nich je pre pochovávanie uzatvorený cintorín v mestskej časti Necpaly, ktorý slúži už len ako pietne miesto. Domy smútku a pohrebiská sa nachádzajú:
a) na Mariánskej ulici 55 v Prievidzi,
b) na Hlbokej ulici 14 vo Veľkej Lehôtke,
c) na Ulici F. Hečku 43 v Malej Lehôtke,
d) na Ulici 1. mája 24 v Hradci.
Jednou z najdôležitejších úloh v najbližších mesiacoch, bude okrem auditu pasportizácie hrobových miest na všetkých cintorínoch, oznámenie nájomcom hrobových a urnových miest zmenu prevádzkovateľa cintorínov. Táto činnosť bude predstavovať písomný kontakt približne so 7 tisíc majiteľmi hrobových a urnových miest. Mestská spoločnosť by chcela do budúcna venovať pozornosť najmä estetizácii domov smútku a areálov cintorínov. Všetky domy smútku vykazujú známky opotrebovania, bude treba vykonať drobné i väčšie stavebné úpravy, vymaľovať priestory a viac pozornosti venovať úprave a udržiavaniu samotných areálov cintorínov.
 
Mgr. Michal Ďureje
hovorca mesta 
 

Vyberte región